Ekonomi

6 başlıkta borç yapılandırma paketi merak ediliyor

Kamu borcunun yeniden yapılandırılması.

Bu yapılanmanın Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılanması olacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından borç yapılandırmasının ayrıntılarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yapacağımız düzenleme ile tüm bu borçları belirli bir oranda güncelleme ve taksitlendirme imkanı getiriyoruz” dedi.kelimeleri kullandı.

Bu kapsamda başta vergi borçları olmak üzere birçok ödeme düzenlemesi yapılmıştır.

TBMM’ye sevk edilen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

kim yararlanacak

Bu ay yasalaşması beklenen tekliften Hazine ve Maliye Bakanlığı (vergi daireleri), Ticaret Bakanlığı (gümrük daireleri), SGK, il özel idareleri ve belediyelere borcu olan vatandaşlar yararlanabilecek.

6 başlıktaki teklifi merak ediyorum

31 Aralık 2022 tarihinden önce işlenen fiillere ilişkin kamu borçlarını içeren düzenleme ile;

  • Vergi, resim, harç ve bunlara bağlı vergi cezaları ile vergi idarelerindeki gecikme zamları ve faizleri, beyana tabi borçlar, motorlu taşıtlar vergisi, 31 Aralık 2022 tarihinden önce verilen tüm idari para cezaları, adli para cezaları, tahsilat kredileri,
  • Gümrük müdürlüklerinden gümrük vergileri, idari para cezaları, faiz, gecikme faizi, gecikme zammı alacakları
  • Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta primleri, emeklilik kesintileri ve kurum yedekleri, sosyal güvenlik takviye primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, Tarım Çalışanları Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamındaki sigorta teminatlarından doğan primler, damga vergisi, eğitime katkı payı ve özel vergi alacaklarının işlenmesi,
  • İl özel idarelerindeki ana ve tali amme alacakları, belediyelerde vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin vergi cezaları, gecikme zammı ve faizi, asli ve tali amme alacakları, idari para cezaları, su, atık su ve katı atık bedeli alacakları ve her türlü cezalar ve sözleşmelerde düzenlenen artışlar.
  • Düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları için kural aranacak. Teklifin kesin alacaklara ilişkin yeniden yapılandırma kararları kapsamında vergi dairelerine ödenecek toplam 521 milyar liralık alacak yer alıyor.
  • Teklif kapsamında vergi dairelerine borçlu sayısı 14 milyon 156 bin 341 kişi olarak belirlendi. Teklifle 2 bin liranın altındaki borçların silinmesi öngörülürken, bu kapsamda borcu silinecek 7 milyon 691 bin 666 kişi mahsup edildiğinde borçlu sayısı 6 milyon 464 bin 675 kişi oluyor. Düzenleme ile vergi dairesine borcu olan 7,6 milyon kişinin 4,6 milyar liralık borcu silinecek.

Trafik cezaları da yapılandırılacak

Yönetmelik ile sürücülere uygulanan trafik idari para cezalarına istinaden verilen ve aktif olan ceza puanları silinecek ve ceza puanı hesabında dikkate alınmayacak.

Geçici olarak geri alınan ve ilgili kişiye teslim edilmeyen sürücü belgeleri, ilgili kişinin başvurusu üzerine iade edilecek, bu durum sonraki tazmin süreci hesaplamalarında dikkate alınmayacaktır.

Alkol ve uyuşturucu madde ile araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya sebebiyet vermek bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu