Haber

Sinop Hayvanları Koruma Derneği yetkililerden gıda desteği istedi

Sinop Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Aynur Er, derneklerinin maddi durum nedeniyle sokak hayvanlarına mama sağlayamadığını belirtti. Er, Sinop İl Özel İdaresi’nin geçmişte gıda takviyesi yaptığını ancak yaklaşık bir yıldır destek alamadıklarını söyledi.

ANKA’nın haberine göre Aynur Er şunları söyledi:

‘HAYVANLAR KARTON, KAĞIT VE ÇANTA YİYOR’

“Hepimiz evlerimizde can dostlarımızla birlikte yaşıyoruz. Onları doyurmak bizim için bir yük değil ama dernek olarak insanların yaşamadığı yerlere her zaman gücümüzün yettiği kadar yiyecek gönderiyoruz. Gönderdiğimiz yiyecekler çok küçük bir yiyecek değil. 10-20 paketle sınırlı değil. Toplamda çok ciddi rakamlara tekabül ediyor. Yüzde 18 KDV insanlık için çok yüksek bir rakam ama hayvanların geçim imkânı yok, gelir elde edemiyorlar. Biz insanlar ve hayvanseverler buna sahip çıkmak zorundayız. Bu nedenle yüzde 18 KDV çok yüksek bir rakam. Yüzde 1 gibi bir rakam olursa gıda fiyatları da düşecek, daha çok hayvan beslenecek. Sokakta çok sayıda başıboş köpek var, bunun farkındayız. Biz de bu durumdan rahatsızız. Sosyal medyada hayvanların buldukları çöplerden karton, kağıt, poşet yediklerini görüyorum. Bir tahta parçası bulundu Bir sokak hayvanının karnında ve elimde hayvan öldü.Sokak hayvanlarının sorunu sokak hayvanlarından kaynaklanmıyor. Sorun yine bizde, yani insanlarda. Bunu çözmenin tek yolu kapsamlı bir sterilizasyon faaliyetidir. Bunu yaptıktan sonra önümüzdeki yıllarda üremenin bu kadar yüksek olmayacağını hepimiz kendi gözlerimizle göreceğiz.

‘TÜRKİYE’DE HİÇBİR BARINAK KAPASİTESİ SOKAK HAYVANLARINI ALABİLECEK KADAR BÜYÜK DEĞİLDİR’

Diyelim ki sokak hayvanlarını barınaklarına kilitlediniz. Türkiye’de hiçbir barınağın kapasitesi şu anda sokak hayvanlarını alacak kadar büyük değil. Sinop’ta pilot uygulamaya başlamıştık ama Kastamonu Orman Bölgesi’nde kaldı. Oldukça geniş bir yaşam alanı yaratmaya çalıştık. Bütün il, ilçe ve köylerden köpekleri topladık, orada rehabilite ettik ve Türkiye’de ilk olabilecek çok güzel, üst düzey bir uygulamayı başlatmaya çalıştık. Bütün projeleri hazırlandı ama durduruldu. Hiçbir ağacı kesmeyeceğimizi belirtmemize rağmen ormandan izin alamadık. Bu tür yaşam alanlarının oluşturulması ve yoğun kısırlaştırma çalışmalarının yapılmasıyla önümüzdeki yıllarda köpek sıkıntısı yaşanmayacağından eminim. Devlet çip uygulamasını başlattı, çok güzel bir çalışmaydı ama insanlar çip yapımına para ayırmadığı için bir anda köpeklerinden vazgeçtiler. O dönemde sokaktan köpek topladık. Pek bir işe yaradığını düşünmüyorum, sadece kayıp bir köpeği bulmada işe yarar. Umarım devlet bu politikayı gündeme getirmez ve tasarıyı geçirmez. Biz dernekler olarak buna karşıyız ve her zaman da karşı olmaya devam edeceğiz. Bu tür bir uygulama mümkün değildir. Dünya tarihinde zaman zaman yaşanan bu toplanma ve uyuma faaliyetleri hiçbir işe yaramamış ve insanlar büyük zorluklarla karşı karşıya kalmışlardır.

‘DERNEK OLARAK HERHANGİ BİR GÜCÜMÜZ YOKTUR, GÜCÜMÜZ BİR YERE KADARDIR’

Daha önceki dönemlerde Sinop İl Özel İdaresi bize gıda desteği yapmıştı. Yaklaşık bir yıldır oradan gıda takviyesi alamıyoruz. Dernek olarak hiçbir gücümüz yok. Gücümüz ancak bu kadar ileri gidiyor. Belediye sınırları içerisinde bir hayvanın tedavi edilmesi gerekiyorsa bunu derneğimiz karşılıyor. Komşu bölgeden gelen bir köpeğin tedavi edilmesi gerekiyorsa yine derneğimiz karşılıyor. Bir an önce çözüm bulunması gerekiyor. İl Özel İdaresinin bize aylık gıda yardımını sürdürmesi gerekiyor. Bu gıdayı alıp doğrudan köylere gönderiyoruz. Oradaki aç hayvanlar doğrudan besleniyorlar. En azından karınlarına yiyecek alıyorlar. Talebim yeniden gıda yardımına devam etmeleridir.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu